DONGTIE HQ 2012

DONGTIE HEADQUARTERS

2012
OFFICE

LOCATION
HANGZHOU, CHINA

STATUS
UNDER CONSTRUCTION

AREA
16.000 sqm

CLIENT

HANGZHOU DONGTIE REAL ESTATE DEVELOPMENT CO., LTD.

COMPANY
ADA BARCELONA ARCHITECTURE

AUTHORS
XAVIER CLARAMUNT, YAGO HARO

PROJECT TEAM

KIKI XHENG, JAVIER PEREZ CUADRADO, BLANCA DE JUAN, PAU RODRIGUEZ, MIQUEL DE MAS

The new headquarters for Dongtie Group is located in a city area under transformation, next to Hangzhou Qianjiang Central Business District. Despite a prominent location, the building is surrounded by higher residential towers that cast their shadow over the new HQ building and minimizes its presence on the city, raising our client’s main concern: how to provide their new HQ the special character requested by the company?

The general volume of the building is determined by the plot’s shape and size and the building codes limitations: a 12+1 stories deep-long volume aligned along Wujiang road with the neighboring residential towers only a few meters at its backside.

The workspaces are arranged along three of the four sides of the volume to take advantage of the views – towards the CBD, the river and the city to the northwest- while the cores and services are pushed to the backside against the high residential towers.

The volume is distorted resembling the aerodynamics of a high speed train engine, symbol of Chinese railway industry, business area where our client leads the market.

The shape is the result of combining the deformation inspired by the high speed train on the floor plans and the sections.

The building remains flat at its backside facing the residential towers, and it’s gently curved on the other three sides where the workspaces are placed, allowing wider views to the occupants and conferring the building its technological and aerodynamic image and the special character requested by the client.

This entry was posted in Projects and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.