GRANADA SCIENCE PARK 2008

GRAMADA SCIENCE PARK

2007-2009

LOCATION
GRANADA, SPAIN

STATUS
BUILT

AREA
30.000 sqm

COMPANY
OAB

AUTHORS
CARLOS FERRATER, EDUARDO JIMÉNEZ – YOLANDA BRASA

COMPETITION DATE
JANUARY 2003

PROJECT
2004

COMPLETION DATE
2008

STRUCTURES
JUAN CALVO. PONDIO

GENERAL CONTRACTOR
DRAGADOS

PHOTOGRAPHER
ALEJO BAGUÉ

The project for extending the Science Park in Granada, next to the River Genil, posits the construction of a single roof with slight inflections that is similar to an open hand, beneath which are housed the different bits of the program interwoven in a spatial continuum.

The empty space connecting the big boxes or containers of the different programs—the Macroscope, Biodome, Technoforum, Health Sciences, Al-Andalus, auditoria and spaces for temporary and permanent exhibitions—organizes the communications and logistics and relates to the Park’s activities as a whole.

The proposed spatial structure allows for great flexibility in terms of uses and of situations interweaving different routes and themes.

In general, most of the projects that develop topographies replace the continuous quality of the roof with a succession of planes or porticos of various shapes. In this way, the spatiality and constructional autonomy of the roof as a continuous element is converted into a sequential relationship of intercommunicating spaces.

In Granada the roof constitutes a continuous angled plane that floats above the sloping plane of the ground, the two planes enclosing the huge exhibition spaces between them, with the light that penetrates between the roof’s angles emphasizing the places of communication and relation.

In its abstraction, the great roof displays a silhouette that recalls the skyline of the mountains of Granada. The resolution of the great topographicalroof adapts to volumetric needs, which generate within them closed spaces of great size and height that accommodate the different programs. The roof hovers above the terrain, constructing a new topography that, by being angled, organizes in its angles the skylights that endow the spaces of connection and circulation with natural light.

The grid of the roof is resolved with a double-layered, three-dimensional structure that includes technical systems and installation networks, thus solving drainage and rain run-off. The skylights punctuate the roof as a continuation of the main structure.

This entry was posted in Projects and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.