LA MOLA 2004

LAMOLA CONFERENCE CENTER

2004-2008
HOTEL AND CONFERENCE CENTRE IN TERRASSA, BARCELONA

LOCATION
TERRASSA, BARCELONA, SPAIN

STATUS
BUILT

AREA
17.400 sqm

BUDGET
39.865.000 EUR

CLIENT
LAYETENA INMOBILIARIA

DEVELOPER COMPANY
LAYETENA INMOBILIARIA

GENERAL CONTRACTOR
CONSTRUCCIONS BALDÓ, S.A.

COMPANY
B720 ARQUITECTOS

AUTHORS
FERMÍN VÁZQUEZ

PROJECT CHIEFS
PECO MULET, FERNANDO LUNA, ANDREAS MOSER

PROJECT TEAM

PABLO GONZÁLEZ, LAURA MARTICORENA, CARLES MARTÍNEZ-ALMOYNA, EDUARD MIRALLES, MANUEL RIVAS, GIUSSY OTTONELLI

TEAM ON SITE
ANDREAS MOSER, EDUARD MIRALLES

QUANTITY SURVEYOR
JOSEP GILABERT

STRUCTURAL ENGINEER
GUILLEM GONZÁLEZ (BASE 2)

SERVICES ENGINEER
PGI GRUP

ACOUSTIC CONSULTANT
AUDIOSCAN, S.A.

LIGHTING CONSULTANT
MAURICI GINÉS (ARTEC LUMINOTECNIA)

LANDSCAPE CONSULTANT
BET FIGUERAS

INTERIOR DESIGN CONSULTANT
PILAR LÍBANO + JAUME PONS / DENYS Y VON AREND

PROJECT MANAGEMENT
IDOM S.A. OSCAR LARREA, ALEX CARBONÉS

SOLICITOR
PRINCIPAL HALLEY

La Mola Hotel and Conference Centre is located on a site adjacent to the new El Prat Golf Club, in the natural reserve of Sant Llorenç de Munt I l’Obac (Terrassa). The project involves the construction of a hotel complex of 186 rooms with complementary services, meeting and convention spaces, auditoriums, multipurpose rooms and other services related to health and wellness (spa area, fitness, etc.).

To avoid the strong visual impact that a complex of such dimensions could cause in this environment, it has been chosen to split the program into four prismatic buildings which don’t exceed in height the surrounding forests, thereby a better implementation and integration is achieved.

Two of the volumes house the rooms settled out longitudinally along a central corridor on three floors above ground. There is also a living room in the entrance and several basements for complementary services (kitchens, spa, etc.). The rooms on the south facade have balconies and a sunscreen formed by some mobile slides of perforated sheet designed as a large coloured curtain. Their tones and volumes are blending with the colour of the existing vegetation in an intentional game from an area located between a forest and the "artificial nature" of the golf course.

A third prismatic volume, similar but of greater height between floors, hosts the conventions centre. Inside there are several auditoriums, multipurpose rooms of varying size and multiple meeting spaces around a large open lobby, also with a ground floor directly communicated with the outside world, projecting uses (as a conference centre) to the outdoors .

In a central position between these three volumes, there is a fourth building housing the common areas that function as an access core and general distributor of the complex. A sunshade formed by corten steel plates provides protection and privacy to its large glass facade at the same time evoking the landscape around it, thus becoming the main reference point for intervention.

This entry was posted in Projects and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.