OVALO WALK 2003

OVALO WALK

2001-2003
PASEO DEL ÓVALO AND NEW ACCES FROM THE RAILWAY

LOCATION
TERUEL, SPAIN

STATUS
BUILT

AREA
10.048 sqm

BUDGET
7.277.053 EUR

CLIENT
ARAGON COUNTY COUNCIL

DEVELOPER COMPANY
ARAGON COUNTY COUNCIL

GENERAL CONTRACTOR
ACCIONA (JOSÉ ANTONIO CHAPA)

COMPETITION
JULY 2001

COMPLETION DATE
DECEMBER 2003

COMPANY

DAVID CHIPPERFILED ARCHITECTS
B720 ARQUITECTOS
AUTHORS

DAVID CHIPPERFIELD
FERMÍN VÁZQUEZ
PROJECT TEAM

MARC ALBIOL, CRISTINA ALGÁS, ALBERT ARRAUT, KATRIN BAUMGARTEN, SONIA CRUZ, EMA DUNNER, IKER GIL, ITZIAR IMAZ, JAVIER LOPEZ, EDUARD MIRALLES, AGUSTÍN MIRANDA, TAKAYUKI NAKAJIMA, MAGDALENA OSTORNOL, DORIS SEWCZYC, ANA STACKIC, CRISTIAN ZANONI

QUANTITY SURVEYOR
TIRWAL TÉCNICA (RAFAEL CALVO, JOSÉ FANDOS)

STRUCTURAL ENGINEER
BOMA, S.A.

SERVICES ENGINEER

GABINETE TUROLENSE DE INGENIERÍA INDUSTRIAL: CESAR ESPARZA

RESTORATION CONSULTANT
JOSÉ M.SANZ, ANTONIO PÉREZ

LIGHTING CONSULTANT
ARTEC3 LIGHTING (MAURICI GINÉS)

PHOTOS
HISAO SUZUKI

AWARDS

EUROPEAN PRICE TO A URBAN PUBLIC SPACE, 2004
NATIONAL AWARD FOR WORLD HERITAGE CITIES, 2004
3rd PRICE IN THE LIGHTING DESIGN AWARDS, 2004

The improvement of the landscape and pedestrian route from the new railway station to the historic centre of Teruel has transformed the city.

Won in an international competition held by the County Council of Aragon, the eventual scope of the project was reduced from the original scope of the competition scheme. This scheme included the renovation of the square in front of the station at the lower level of the city, the restoration of the neo-Mudéjar style stairway, improvements to the land adjoining the station and changes to both the Paseo del Ovalo, the historic promenade built on the site of the city walls, and Glorieta Square. From this ambitious outset, the project evolved into the renovation of the station square, the creation of a new elevator connection between the square and the historic centre, and the restoration of the Paseo del Ovalo.

The project sought to retain the importance of the neo-Mudéjar stairway. This immense staircase has historically created a strong physical link between the lower level of the city where the station is located, and the Paseo del Ovalo at the upper level. Its enormous scale and presence forms a bridge to the historic centre. The stairway maintains continuity, both formally and topographically, and resolves the transition between the spaces and levels through its grand scale. The creation of the new civic square creates the appropriate setting for this monument, enhancing its historical importance. The addition of a second connection, via elevator, offers an alternative route to the historic stair.

From the station, a path of white stone, laid carpet-like across the square, begins at the same point as the first flights of the steps. Arriving by train, there are two alternatives: to take the stairway, or to walk along the pathway to the elevator connection. This gently sloping path leads to an opening in the city wall. Dug out from the rocky base of the city, this cave-like space leads to a well of natural light. A large, splayed passageway narrows before arriving at a column of light that comes from the glass pavilion at the upper level, the point of arrival of the elevators.

Acting as a large balcony with views over the landscape, this quality of the Paseo del Ovalo could have been compromised through the addition of a secondary means of vertical circulation. By locating the new connection to one side, competition with the historic stairway is avoided and the balcony-like quality of the Paseo del Ovalo is maintained.

Work to the Paseo del Ovalo sought to re-establish the space’s quality as an almost entirely pedestrianized urban lounge space, through the addition of trees and street furniture and improvements to parking. Visually, the Paseo del Ovalo is connected to the square at the lower level through the use of the same cobblestones.

Particular attention has been paid to the lighting of the whole scheme. The vertical elevations of the parapet wall and the façade of the Paseo are illuminated to become a rich backdrop to the new landscape. Beacons of light mark traffic areas, and street furniture is illuminated at low level to create a rich texture of light and detail.

This entry was posted in Projects and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.